Nagyrákos Község Önkormányzata

9938 Nagyrákos, Alsószer 13.

Nyertes pályázatok

HUNG-2023 nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása

„Ideje a gyásznak, ideje a táncnak” – múltidézés Nagyrákoson

Nagyrákos Község Önkormányzatának az Agrárminisztérium által meghirdetett nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt HUNG-2023 kódjelű pályázati felhívására benyújtott HUNG-2023/10325 pályázati azonosító számon nyilvántartásba vett „Ideje a gyásznak, ideje a táncnak” – múltidézés Nagyrákoson című pályázata az Agrárminiszter döntése alapján (támogatói okirat száma: HF/524/2023) egyszeri 1.496.056 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A Völgyhídi Vásár, az Őrségben egyedülállóként, a régi falusi vásárok hangulatát megidézve, őrzi, láttatja e tájegység, s kis falunk értékeit, történelmi örökségét, természeti kincseit, s ezáltal életben tartja a helyi értékeket, a hagyományokat, tovább örökítve ezzel az őrségi föld szeretetét, erősítve összetartozásunkat. Nagyrákos Község Önkormányzata 2001 óta rendezi meg ezt az egyedülálló népművészeti és kézművesvásárt. A rendezvény a hagyományos vásárok hangulatát idézi, elsősorban helyi termékek, kézműves alkotások, bőráruk, népi ruházat, fazekas holmik, csuhébabák, textil játékok kapnak itt helyet. Sok helyen kínálnak egészséges, házilag előállított sajtot, természetes lekvárt, szörpöt, s természetesen, őrségi rétest és tökmagolajat. Az árusok a településről, a környékbeli falvakból, Zala megyéből, de még az ország másik végéből is érkeznek.

A vásár szomszédságában, a közösségi színtérben, színvonalas kulturális programok, elsősorban hagyományőrző zenék és táncok váltják egymást a színpadon. Főleg helyi, helyi kötődésű és térségi vagy elszármazott amatőr művészek, csoportok bemutatkozására kínálunk lehetőséget. Fontosnak tartjuk, hogy általános- és középiskolás gyermekek, csoportok számára bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk a rendezvényen.

XXII. Völgyhídi Vásár programja

Július 15. szombat

9.00 – 19.00                Kirakodóvásár a Tájháznál

Népművészek, kézművesek, őstermelők kínálják portékáikat

10.00                           XXII. Völgyhídi Vásár megnyitója  

Köszöntőt mond: Németh Istvánné polgármester

Megnyitja: V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkár

Közreműködik az Őrségi Baráti Kar

10.30                           Kiállítás a közösségi színtérben az Őrségi Festőkör munkáiból

                                    Megnyitja: Tóth László művésztanár

10.30 – 18:00              Kézműves foglalkozások a Tájháznál

Állandó kiállítások a Tájháznál

  • Horváth János festőművész emlékkiállítása
  • Mézeskalács szakkör munkái
  • Falvédő-gyűjtemény
  • Hegedűs Ildikó és néhai Hegedűs Péter gyűjtése

                                    Kovácsműhely bemutató Sütő Gáborral

11.00 – 18.00             Kalandpark

Kulturális műsor a közösségi színtérben:

11.30                           Bábos mesekuckó kicsiknek Varga Krisztával

14.00                           Béri Balogh Ádám Táncegyüttes műsora

14.45                           A Körmendi Kastélyszínház Társulat bemutatja Tóth Ede A falu rossza című népszínművét 

20.00                           Előretolt Helyőrség- klasszikus rockkoncert           

Programok a futballpályánál:

16.30                           Dinamó-Torpedó KSE Budapest- Nagyrákos barátságos labdarúgó-mérkőzés      

19.00                           Csizmahajigáló verseny        

21.00                           Tábortűz, szalonnasütés        

Július 16. vasárnap  

9.00 – 19.00                Kirakodóvásár a Tájháznál

9.00                             Aszfaltrajzverseny a faluközpontban

9.30 – 18:00                Kézműves foglalkozások a Tájháznál

Állandó kiállítások a Tájháznál

  • Horváth János festőművész emlékkiállítása
  • Mézeskalács szakkör munkái
  • Falvédő gyűjtemény
  • Hegedűs Ildikó és néhai Hegedűs Péter gyűjtése

12.00 -16.00               Traktortúra

12.30 – 18.30             Kalandpark

15:00                           Az Őriszentpéteri Tűzoltó Egyesület bemutatója a futballpályán

Kulturális műsor a közösségi színtérben:

10:30                           Szamóca Színház Csipi-Csupi bábszínháza – zenés mesejáték

11.30                           Bábos mesekuckó kicsiknek Varga Krisztával

14.00                           A sorkikápolnai Sorokmenti RekettyésekBeteg a falu kanja című komédiája      

15.00                           A Nicki Fergeteg Közhasznú Néptánc Egyesület műsora

16.00                           White Tiger RRC akrobatikus rocky bemutató       

18.00                           Vásárzárás                 

Rendezvényünk célja, hogy az Őrség különleges vonzerejét kihasználva, megőrizzük az Őrség és kis falunk helyi értékeit, megismertessük az Őrség népi kultúráját, megmutassuk a természet szépségeit, támogassuk a hagyományőrző szabadidős tevékenységeket, lehetőséget teremtsünk a helyi tehetségek, a hagyományokat tovább vivő népművészeti alkotók, kézművesek bemutatkozására, a régi mesterségek népszerűsítésére, és ezzel élővé tegyük a ránk bízott örökséget, mely reményeink szerint nemcsak a helyieknek nyújt élményt, hanem vonzóbbá teszi vidékünket az ide látogató turisták számára is.

Az elmúlt évtizedek alatt megrendezett vásári rendezvény sikere jelzi, hogy van igény a helyi termékek, értékek, hagyományok ápolására és bemutatására, megőrzésére.

Köszönjük

az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatását

Nagyrákos Község Önkormányzata

„Ideje a gyásznak, ideje a táncnak” – múltidézés Nagyrákoson

pályázatához!

Magyar Falu Program

Temető fejlesztése

MFP-FFT/2019

Nagyrákos 135 hrsz-on temetőkerítés létesítése 

Nagyrákos Község Önkormányzata a Magyar Falu Program Temető fejlesztése című MFP-FFT/2019 kódszámú felhívásának keretén belül 4 793 065 Ft, azaz Négymillió-hétszázkilencvenháromezer-hatvanöt forint vissza nem térítendő  támogatást nyert  Nagyrákos 135 hrsz-on temetőkerítés létesítése (támogatói okirat iktatószáma: 947/3009/403/3/2019, iratazonosító: 3020483783) projekt megvalósítására.

Az Önkormányzat a legkedvezőbb ajánlatot adó Körmendi FERRUM-S Kft. (9900 Körmend Munkácsy u. 9.) árajánlatát fogadta el bruttó 5.152.659 Ft azaz Ötmillió-egyszázötvenkettőezer-hatszázötvenkilenc forint összegben és megbízta a projekt kivitelezésével.

A pályázati támogatással a meglévő alacsony, leromlott állapotú korhadt temetőkerítés helyett Steelvent típusú acélkerítés épült – az utcafronti részen 1,5 m magassággal, 200 m hosszon, az északkeleti és északnyugati oldalon 1,7 m magassággal 125 m hosszon -, acél oszlopokkal, zöld színű tűzihorganyzással. A kerítés utcafronti részén 2 db tolókapu és 2 db nyíló kivitelű személybejáró készült.

A műszaki-átadás átvételre 2020. november 3. napján került sor.

A projekt megvalósításával esztétikus megjelenésű, vadvédelmi szempontból is hatékony, új kerítés létesült, így a temető méltó kegyeleti helyként szolgálhat.

 

Magyar Falu Program

Közterület karbantartását szolgálóeszközbeszerzés

MFP-KKE/2020

Fűnyíró traktor beszerzése Nagyrákoson

Nagyrákos Község Önkormányzata a Magyar Falu Program keretében „Közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzés” című MFP-KKE /2020. kódszámú felhívásának keretén belül 1.040.989 Ft, azaz Egymillió-negyvenezer-kilenszáznyolcvankilenc forint vissza nem térítendő támogatást nyert Fűnyíró traktor beszerzése Nagyrákoson (projektazonosító: 30876060264, támogatói okirat iktatószáma: 1015/3009/860/3/2020) pályázatának megvalósítására.

A pályázati támogatásból 1 db Husquarna TC238T fűnyírótraktort vásároltunk, melyet a legkedvezőbb árajánlatot adó, Tímár és Társa Kft-től (9799 Szentpéterfa Kossuth L. u. 2.) szereztünk be.

Az Önkormányzat a település földrajzi elhelyezkedéséből adódóan jelentős zöldterületekkel rendelkezik, melyek folyamatos gondozást, karbantartást igényelnek a rendezett településkép fenntartásáért, a környezettudatos magatartás megvalósításáért, lehetőséget teremtve a testi, lelki feltöltődésre. Különösen fontosnak tartjuk az esztétikus, egészséges környezet kialakítását, nemzeti értékeink környezetének gondozását, valamint, hogy kulturált környezetet biztosítsunk a kikapcsolódásra, testmozgásra, sportra.

Az Önkormányzat meglévő eszközei elavultak, elhasználódtak és fenntartásuk jelentős többletköltségekkel jár. Ezért, a környezettudatosság jegyében, az új modern Husquarna TC238T fűnyíró traktor (Briggs & StantonIntek motorral, 656 cm3 lökettérfogat, hidrosztatikus váltó, 15 LE teljesítmény) beszerzésével tavasztól őszig biztosíthatjuk közterületeink, a hivatal, kultúrház, a helyi nemzeti értéknek nyilvánított Tájház és kovácsműhely, református és katolikus temető, játszótér és sportpálya, valamint a települési utak, árkok, járdák és buszvárók környékének karbantartását. Emellett fontos feladatunk az aktuális parlagfű-mentesítési feladatok elvégzése a Nagyrákos 129, 134 helyrajzi számokon, valamint a nemesszeri út mentén, összesen mintegy 1,5 ha területen.

Az új, modern gépet minimális működési költség és könnyű karbantartás mellett – a gyárilag beállított, lecsökkentett maximális fordulatszám miatt -, csendesebb üzemmód és a csökkentett károsanyag-kibocsátás jellemzi. Az Őrségi Nemzeti Park fokozottan védett területén kiemelkedően fontos a természetmegőrzés, az élő zöldterületeket preferáljuk.  Célunk az élhetőbb természeti környezet fenntartása, épített örökségünk környezetének méltó gondozása felesleges vegyszerek felhasználása nélkül, teret adva egészségesebb életmódnak.

Így az új fűnyíró traktor beszerzése hozzájárul Nagyrákos község belterületi közterületeinek, zöldterületeinek hatékony, megfelelő karbantartásához, fenntartásához, különösen a település frekventált helyi értékeinek környezetének gondozásához.

HUNG-2021 nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása

XX. Völgyhídi Vásár

2021. július 17-18.

Nagyrákos Község Önkormányzatának az Agrárminisztérium által meghirdetett nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt HUNG-2021 kódjelű pályázati felhívására benyújtott HUNG-2021/7656 pályázati azonosító számon nyilvántartásba vett „XX. Völgyhídi Vásár” című pályázata az Agrárminiszter HF/274/2021 számú döntése alapján egyszeri 2.401.640 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A nagyrákosi völgyhíd mellett évek óta nagyhírű népművészeti és kézműves vásárt rendezünk, ahol már nem csak a hagyományos vásári portékát találjuk, a helyi értékek bemutatására is szervezünk programokat, a helyi értékek megóvásáért, megőrzéséért.

A rendezvény keretében szinte valamennyi Települési Helyi Értékek Gyűjteményébe felvett nemzeti érték bemutatásra kerül.

Épített kulturális örökség kategóriában:

TÁJHÁZ ÉS KOVÁCSMŰHELY

BORROMEI SZENT KÁROLY KATOLIKUS

TEMPLOM

REFORMÁTUS TEMPLOM ÉS

HANGVERSENYORGONÁJA

Ipari és műszaki megoldások kategóriában:

VÖLGYHÍD

ZSUZSA ALAGÚT

Természeti környezet kategóriában:

SZALA-PATAK MENTI KASZÁLÓ RÉTEK

KASZÁLÓGYÜMÖLCSÖSÖK

Kulturális örökség kategóriában:

VÖLGYHÍDI VÁSÁR

Ahogy a régi vásárokban árusok, mutatványosok, komédiások, úgy itt is kézműves kirakodó vásár, kiállítás és szórakoztató műsorok, vetélkedők várják a falubelieket, hazatérőket és az idelátogatókat. A vásár, az Őrségben egyedülállóként, a régi falusi vásárok hangulatát megidézve, őrzi, láttatja e tájegység, s kis falunk értékeit, történelmi örökségét, természeti kincseit, s ezáltal életben tartja a helyi értékeket, a hagyományokat, tovább örökítve ezzel az őrségi föld szeretetét, erősítve összetartozásunkat.

Magyar Falu Program

Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése – 2021

MFPOJKJF/2021

Játszótérkerítés építése Nagyrákoson

Nagyrákos Község Önkormányzata a Magyar Falu Program keretében meghirdetett Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése – 2021 című, MFPOJKJF/2021 pályázati felhívásra benyújtott Játszótérkerítés építése Nagyrákoson (projekt azonosítója: 3282812570) pályázat megvalósítására 4 970 875 Ft, azaz négymillió-kilencszázhetvenezer-nyolcszázhetvenöt forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A játszótér a falu központjában, nyílt területen, utcafronton ill. a Nagyrákosi-patakkal határos területeken helyezkedik el. Az utcafronton egyáltalán nincs kerítés, a patak mentén pedig elöregedett, leromlott állapotú kerítés szegélyezi, mely gazdaságosan nem felújítható. Ezért a pályázati támogatás igénybevételével a gyermekek biztonsága és vagyonvédelmi érdekek miatt új tájba illő kerítést építenénk. A játszótér a kultúrház, a község turisztikai látványosságai (református templom, kaszálórétek stb.), a futballpálya felé vezető közút ill. a Nagyrákosi-patak határolta területen helyezkedik el, ezért a gyermekek biztonsága érdekében élet-, baleset- és egészségvédelmi szempontból, valamint a játszóeszközök védelme miatt vagyonvédelmi szempontból is indokolt a lekerítése. Az ingatlanok utcafronti oldalán egyáltalán nincs kerítés, a patak felőli oldalon lévő kerítés pedig leromlott műszaki állapotú, bontandó. Terveink szerint az új kerítés ezen a két oldalon készül porszórt acél vázszerkezettel (oszlopokkal és hevederekkel), 2 m-es osztásközzel, 1,20 m magassággal. A fém vázszerkezetre akác kerítéslécek kerülnek rögzítésre a településképi rendelet előírásainak megfelelően. A kerítéslécek 7,5 x 2 x 120 cm mérettel készülnek, 8 db/m mennyiséggel. A kerítés utcafronti részén, az önkormányzati épület mellett 1 db nyíló kivitelű kapu készül, a kerítéssel megegyező kivitelben.

A játszótér a helyi közösségi élet egyik központja. Nemcsak gyermekek, gyermekes családok, hanem ifjak és idősebbek számára is találkozási pontként szolgál, a kultúrház szomszédságában szabadtéri közösségi térként funkcionál, lehetőséget kínál, hogy a különböző korosztályok tartalmasan tölthessék szabadidejüket, testileg-lelkileg feltöltődhessenek. Az Önkormányzat az elmúlt években számos fejlesztést hajtott végre önerőből a rendezett településkép kialakítása, fenntartása érdekében (pl. térköves járda, parkoló építése). Célunk a gyermekek testi épségének és egészségének biztosítása, a vandalizmussal okozott károk minimalizálása, a kóbor állatok okozta károk és kiemelten a vadkárok megelőzése. Ugyanis az Őrségben, erdőkkel körülvett településünkön régóta fennálló probléma, hogy a kóbor állatok mellett a betörő vadak (szarvasok, vaddisznók) rongálják a falu épületeit, építményeit, emlékhelyeket, utcabútorokat, zöldterületeket, fákat, bokrokat és virágágyásokat stb. Így, többek között, éjszakánként a játszótérre is bejárnak, kárt tesznek a játszóeszközökben, bútorokban, feltúrják a földet, szennyezik a területet, a játékokat, különösen a homokozót. E program megvalósításával nemcsak esztétikus megjelenésű, tájba illő kerítéssel gazdagodna a faluközpont, hanem a gyermekek számára biztonságos fejlesztési és játéklehetőséget biztosíthatunk, minimalizálhatjuk a rongálási és egyéb károkat.

Galéria